Kemencében sütöttem – szuper finom lett! Akit érdekel a recept megírom szívesen..
Medvehagyma = Vadfokhagyma. Az Ázsiából származó fokhagyma
Európában honos változata. Lombos, elsősorban bükkerdőkben terem kora tavasszal.
A fokhagymától eltérően elsősorban leveleit fogyasztják, értékes kora tavaszi
zöldje időben és beltartalomban is megelőz minden hajtatott primőrt, rengeteg
vitamint és nyomelemet tartalmaz.
Legfőbb erénye azonban: a fokhagyma ismert
koleszterincsökkentő, baktériumölő és értisztító hatása a medvehagymában
többszörösen megtalálható, „illatanyaga” viszont a
fokhagymáéhoz képest elenyésző, sokkal kevésbé maradandó, ezért bátran nagy
mennyiségben is, kúraszerűen fogyasztható.
Aki alaposan megismerte, – az a védett természeti
területeken engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással – tavasszal
szedheti az erdőkben, hiszen nem védett.” Egy növényről csak egy levelet
szedjünk le, így az évelő hagyma a következő évre is erőt tud gyűjteni. Aki
azonban nem tökéletesen biztos a dolgában, jobban teszi, ha beszerzi, hiszen
több hasonló, mérgező növénnyel téveszthető össze!
Forrás: medvehagyma.net/
És a recept közkívánatra:
Hozzávalók:
1 kg liszt
50 dkg margarin
… 2 tojás
1 csomag élesztő
1 csokor medvehagyma
só
cukor
tej
A pogi tetejére: nagy szemű só, fekete szezám mag, sajt..
A lisztet összekeverjük 4 teáskanál sóval, 4 evőkanál cukorral, és az összevágott medvehagymával. Mindezt elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a két tojást és gyúrjuk annyi tejfölt hozzáadva, hogy lágy tészta legyen. Vastagra kinyújtjuk és összehajtogatva kelesztjük 20-40 percig, majd újra gyúrjuk és nyújtva/összehajtogatva kelesztjük újabb 20-40 percig. A megkelt tésztát kb. 1 cm vasragra nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tetejüket tejfellel megkenjük és ízlés szerint megszórjuk ( reszelt sajttal és/vagy szezám maggal és/vagy nagy szemű sóval…stb ). Jól kisütjük – és vigyázunk, hogy nehogy egyszerre faljuk be az egészet :))!