Blog

Épített vagy beépített konyha – Konyhatrendezők
2013. március 28. csütörtök

Épített vagy beépített konyha?

Ma megnézzük az épített konyhákat, a következő postban pedig a beépített konyhákkal foglalkozunk.  Az épített és a beépített konyhákat szerkezetük alapján különböztetjük meg. Az épített konyhákat ahogy nevük is utal erre építeni kell – ezt általában valamilyen falazó anyag segítségével hozható létre.  A szerkezet lehet natúr, azaz látható marad az építőanyag – ilyenek a vállalható külalakú, általában kis méretű téglából épített konyhák pl. bontott tégla, klinker tégla. A nem látható szerkezet általában pl. ytong téglából, vagy egyéb falazó anyagból készül, erre vakolat, és vagy burkolat kerül ( mozaik, csempe, dekor vakolat..stb ).

Az épített konyhák szerkezetükből adódóan helyigényesek. A szerkezet szükségszerű mérete, a pakoló hely rovására megy – tehát kisebb konyhákban meggondolandó létrehozásuk. A hasznos hely mennyiségét általában csökkenti, ha az épített bútor szerkezetekbe bútor dobozok, un. korpuszok kerülnek. A korpusz a bútor tartó szerkezete/teste, amelyhez/amelybe/amelyre az ajtók, polcok, fiók tartó sínek kerülnek rögzítésre.

A korpusz nélküli épített bútoroknál olcsóbb, egyszerűbb megoldás mindezek közvetlenül az épített szerkezetre való rögzítése. Ezt a – kevésbé igényes megoldást – az asztalos kollégáink nem kedvelik túlságosan.

Fontos megemlíteni, hogy a szerkezet milyenségét a konyhapult anyaga, illetve vastagsága határozza meg, hogy statikailag kielégítő és biztonságos legyen a bútorunk. A pult anyaga az épített konyháknál stílusból adódóan általában vastag tömör fa, lávakő, beton vagy habkarton – amelyre burkolat kerül.

Ajtók helyett használhatunk függönyöket, amely kétségtelenül barátságos, azonban a tárolt tárgyak/edények/egyebek könnyebben koszolódnak – főleg ha macskánk is van :)! Ha a függönyök mintáját összehangoljuk a többi  textil anyagával ( ételfogó kesztyű, kötény,lámpa búra, díszpárnák, kosár bélés, ablak függönyök ) szép megoldások születhetnek.

Kapcsolat

Segítségre van szükséged?
Írj nekünk!
Minden levélre válaszolunk.

Fias Berta

ArchLine 3D oktató

Interior Designer

LuiSpirit Art Kft.

Copyright © 2016 Luispirit.hu | Minden jog fenntartva! | Honlapkészítés: Seoexpert