Kiállítások

 

Köszönjük partnereinknek a szuper cuccokat!

Kőburkolat, sziklák, kőszelet térelválasztó –  http://www.ko-tar.hu/, wpc kültéri burkolat, wpc kerítés elem – http://www.exoticwood.hu/, terasz ajtó – http://www.kapuprofi.hu/, grillező – http://greenegg.hu/, babzsákok – http://www.blup.hu/, növények – http://lotuszkertmuvesz.hu/, lámpa – http://designmania.hu/, napvitorla – tatunapvitorla.hu/, kerti bútor – http://tectonagrandis.hu/,

Idea, tervezés: LuiSpirit, Kertportál

Február 28-március 2. között ötödik alkalommal várunk a Konyhakiállításon a 2014-es bútor- és konyhagép premierekkel, design díjas fejlesztésekkel, valamint kiegészítő-, kisgép- és konyhafelszerelési újdonságokkal a Budapest Sportarénában.
Idén építkezel vagy tervezel felújítást?
Minden korábbinál több konyhabútor stúdió mutatja be nálunk idei modelljeit. Nézd meg a legújabb trendeket tükröző sötét fal- és felületszíneket, a nyitott és üveges tároló szekrényeket, és ne hagyd ki a különböző stílusú étkez…őenteriőröket sem. Érdemes konkrét alaprajzzal érkezni!
Kisgép, nagygép, konyhakés
A nagygép márkák közül többen is nálunk mutatják be a 2014-es új kollekciókat, és élőben láthatod, mit tudnak az olyan otthoni használatú professzionális kisgépek, mint a Kenwood Cooking Chef, a Philips Multi Cooker vagy a Sous Vide Supreme. Új séfkésed, serpenyőd vagy apró konyhai kiegészítőd is beszerezheted a helyszínen, kedvezményesen.
Sütés, főzés és finom falatok
Lépten-nyomon főzőbemutatókkal találkozhatsz, a tésztagyúrástól a desszertdíszítésig lesz mindenféle, és nem csak a színpadon! De ha már itt tartunk, a Siemens Gasztro Színpad mellett sem szabad elmennünk, ahol a megszokott magas színvonalú főzőbemutatók és TV-ből ismert sztárok mellett olyan kuriózumokat is láthatsz, mint a Béterv lakásétterem illatfőzései.
Nyerd meg az új konyhád!
A kiállítás megtekintése előtt mindenképp keresd fel weboldalunkat is <www.konyhakiallitas.hu> és regisztrálj, mert a látogatók között fantasztikus nyereményeket sorsolunk ki, fődíjként egy 2,5 Millió Ft értékű konyhabútort a Nonoart felajánlásával.

A modern beépített konyhák kellően népszerűek napjainkban. A helykihasználás optimális; a bútorok a mennyezettel összeérnek: vagy a bútor teteje ér a mennyezet síkjáig, vagy álmennyezet ereszkedik a szerkények tetejére, falba épített hatást keltve. A modern beépített konyhabútorokban a nagy konyhagépek nem mindig beépítettek a szó klasszikus értelmében, azaz esetenként nem kapják meg a bútorok előlapját. A konyhagépek saját, gyári külseje sok esetben a konyha, mint enteriőr design-jának részét képezi – pl. inox hűtőszekrények, üveges borhűtők, a sziget elszívók, beépíthető kávéfőzők, tányérmelegítők.. Vannak olyan beépített konyhák, amelyekben ha úgy óhajtjuk mindent láttathatunk, ha pedig szigorú egyszerűségre vágyunk egy-két könnyű mozdulattal szinte mindent elrejthetünk. A modern konyhabútoroknak is fontos design elemei a fogantyúk. Ezekről lesz a későbbiekben szó.

Mi lehet a recept egy nagyvonalú konyhához: Hozzávalók: egy darab jó tágas tér, több kiló ablak,  némi bútor – de mégis mennyi? Ahogy nagyanyáink mondták „látod azt gyerekem – amennyit felvesz”.  A hozzávalókat helyezd az előzőleg világos színnek kifestett jó tágas teredbe  laza-szellős elrendezésben. Ha nem zsúfolod tele, egyszerű és nagyszerű alkotó és lakó teret nyersz. A modern és hagyományos anyagokat finoman keverd össze. Ha a konyhabútorod több anyagból készül, azzal némi dinamikát viszel a helységbe. Ha szakítasz a hagyományos felső konyhaszekrényekkel, és helyettük csak néhány polcot teszel a falra, azzal szellőssé teszed a konyhádat – persze csak ha nem zsúfolod tele a polcokat, és vigyázol a rendre. Különösen extra hatást érhetsz el, ha a múltat újra értelmezve hagyományos anyagokból modern vonalvezetésű tárgyakat, bútorokat alkalmazol.

Nem mindenki szeret egyedül dolgozni a konyhában! Hiába szép a konyhád, ha a társaság  távol van tőled, amíg az ételeket készíted „kiesel” a társalgásból, együttlétből, úgy érezheted, hogy ki vagy rekesztve. Ha megteremted a körülményeket a párodnak, vendégeidnek borozgatáshoz, nassoláshoz, kóstolgatáshoz; a gyerekeidnek rajzolgatáshoz, leckeíráshoz akkor fogadjunk, hogy szívesen ott lesznek veled, és már jelenlétükkel is feldobják a főzéssel töltött időt. Ilyen hely lehet egy jó kis konyhasziget, aminek egyik oldalán elő lehet készíteni a ételeket, a másik oldalán pedig a család többi tagja tevékenykedhet, így lesz a főzés közös örömforrás.

A képen látható konyhát a Rawlins Calderone Design tervezte

Köszönjük a stand helyet a Konsilo Kft. – nek,  a szuper Deszka Stone burkolatot  Fabro Stone -nak, a gyönyörű bútorokat a Tectona Grandis – nak, a remek napernyőt a Tatu Parasols – nak. A tömegeket vonzó gyönyörű köpő madárkákat a Kupferreick Kft-nek köszönjük!

Az ötlet, tervezés, styling a mi részünk volt. A kertészetet, növényeket és a gyönyörű köpő madarakat a Kertportál hozta.

Variációk gyerekszobára – baby szoba

Ötlet, tervezés: LuiSpirit,

Építészet: Hajas Csaba
Festés: SOVA Design – sova.hu
Bútor: MINI-MANÓ – minimano.hu
Vár: Kattuska – kattuska.hu
Falmatrica – Rovitex – rovitex.hu
Lámpák:  MINI-MANÓ – minimano.hu

Fotó: Rajcsányi Artúr –  foto-artur.hu

Variációk gyerekszobára – habkönnyű kislány szoba

Ötlet, tervezés: LuiSpirit, SKAL Europe Kft.

Építészet: Hajas Csaba
Festés: Toiles de Mayenne / SOVA Design  – sova.hu
Parketta: Szauer-Parketta – szauer-csoport.hu
Bútor, játékok: SKAL Europe Kft. – aristocratababy.hu

Fotó: Rajcsányi Artúr – foto-artur.hu

Variációk gyerekszobára – pinky lány szoba

Ötlet, tervezés: LuiSpirit

Építészet: Hajas Csaba
Festés: Toiles de Mayenne / SOVA Design
Bútor: Playo / NEO
Játékok: Playo
Szőnyeg: SOVA
Függöny: ROKA
Falmatricák, takaró: Rovitex
Falióra: MINI-MANÓ

Tervező: LuiSpirit Interior Design

Nagyon szép lett a stand. A legnépszerűbb cuccok: a napvitorla a Tatu Parasols-tól, a gyönyörű lámpák az Allights-tól, a Club sarok szett a Tectona Grandis-tól és a burkolat az IVANKA-tól. Az én kedvencem a zöld fal a Vertical Garden Budapest-től.

Köszönet a részvételi lehetőségért, a szervezésért, a sok segítségért a Konsilo Kft-nek ( konsilo.hu ), a gyönyörű konyhabútorért a NOBILIA Konyhabútor Stúdiónak ( nobiliakonyhabutor.com ), a pazar bútorokért, a lámpákért és a szőnyegért az IDdesign-nak ( iddesign.hu ), az építszetért és a ragyogó orchidea színű falakért Hajas Csaba kivitelezőnknek, a részvételért és segítségért Csorba Anitának ( inspiraciok.hu ).
Sikeres kiállítást zártunk. Köszönjük partnereinknek a közreműködést :)!
 
Trópusi fa burkolat: Exotic Wood – exoticwood.hu
Natur homokkő burkolat: Geo 96 Kft –  www.ko-tar.hu
Kerti Bútor: tectonagrandis.hu
Napvitorla: tatuparasols.com
Vízköpő madarak: kupferreich.com
Lakberendezési tanácsadás:
          Luispirit – Fias Berta: luispirit.hu
          Inspirációk – Csorba Anita: inspiraciok.hu
Kert tervezés – Topor Erika: kertportal.hu
 

Épített vagy beépített konyha?

Ma megnézzük az épített konyhákat, a következő postban pedig a beépített konyhákkal foglalkozunk.  Az épített és a beépített konyhákat szerkezetük alapján különböztetjük meg. Az épített konyhákat ahogy nevük is utal erre építeni kell – ezt általában valamilyen falazó anyag segítségével hozható létre.  A szerkezet lehet natúr, azaz látható marad az építőanyag – ilyenek a vállalható külalakú, általában kis méretű téglából épített konyhák pl. bontott tégla, klinker tégla. A nem látható szerkezet általában pl. ytong téglából, vagy egyéb falazó anyagból készül, erre vakolat, és vagy burkolat kerül ( mozaik, csempe, dekor vakolat..stb ).

Az épített konyhák szerkezetükből adódóan helyigényesek. A szerkezet szükségszerű mérete, a pakoló hely rovására megy – tehát kisebb konyhákban meggondolandó létrehozásuk. A hasznos hely mennyiségét általában csökkenti, ha az épített bútor szerkezetekbe bútor dobozok, un. korpuszok kerülnek. A korpusz a bútor tartó szerkezete/teste, amelyhez/amelybe/amelyre az ajtók, polcok, fiók tartó sínek kerülnek rögzítésre.

A korpusz nélküli épített bútoroknál olcsóbb, egyszerűbb megoldás mindezek közvetlenül az épített szerkezetre való rögzítése. Ezt a – kevésbé igényes megoldást – az asztalos kollégáink nem kedvelik túlságosan.

Fontos megemlíteni, hogy a szerkezet milyenségét a konyhapult anyaga, illetve vastagsága határozza meg, hogy statikailag kielégítő és biztonságos legyen a bútorunk. A pult anyaga az épített konyháknál stílusból adódóan általában vastag tömör fa, lávakő, beton vagy habkarton – amelyre burkolat kerül.

Ajtók helyett használhatunk függönyöket, amely kétségtelenül barátságos, azonban a tárolt tárgyak/edények/egyebek könnyebben koszolódnak – főleg ha macskánk is van :)! Ha a függönyök mintáját összehangoljuk a többi  textil anyagával ( ételfogó kesztyű, kötény,lámpa búra, díszpárnák, kosár bélés, ablak függönyök ) szép megoldások születhetnek.

Milyen a jó konyha? A legfontosabb követelmények:

ergonómia ( személyre szabott kényelem ), funkció, és biztonság. Akkor jó egy konyha, ha könnyen és biztonságosan használható. A főzés öröm, bizonyos fajta – valljuk be nem mindig hálás – alkotási folyamat. Bizony a sokszor fáradtságos munkával létrehozott művek pillanatok alatt tűnnek el. A szubjektív és nem mérhető egyszeri gasztronómiai élmény mellett bizony ott maradnak fizikailag is tapasztalható romok. Egy konyha akkor jó, ha főzés közben a háziasszony/háziúr a lehető legkevésbé fárad el. Minden eszköznek megvan a helye, minden könnyen elérhető, világos, akadálymentesek a közlekedési utak, személyre szabott és szép. Nagyon fontos, hogy megfelelő vizuálisan is élményt nyújtson a helység, kellemes legyen ott tartózkodni. A design/dizájn oltárán azonban nem szabad feláldozni a funkciót és a biztonságot. Egy jól megtervezett konyhában mindezek összhangban kell lenni!

Izgalmas utazásra hívunk kedves olvasó! Utunk során megnézünk különféle konyhákat. Bemutatunk konyhákat a mini, egy személyes helységektől a nagyvonalú terekig; bemutatunk különféle trendeket, stílusokat; megnézünk élettereket – ahol nem csak konyhaként, hanem pl. lakótérként is funkcionál az adott helység. Bemutatunk kevésbé jól tervezett tereket és ötleteket adunk ezek áttervezésére. Partnereink segítségével bemutatunk és ajánlunk konyha bútorokat és gépeket.

stand látványterv

Variációk gyerekszobára – baby szoba

Ötlet, tervezés: LuiSpirit, Stíle Interio

Építészet: Hajas Csaba
Festés: SOVA Design – sova.hu
Bútor: Stíle Baby & Kids – bababutorbolt.hu

Fotó: Rajcsányi Artúr –  foto-artur.hu

Variációk gyerekszobára – dzsungel szoba

Ötlet, tervezés: LuiSpirit

Építészet: Hajas Csaba
Festés: Toiles de Mayenne / SOVA Design – sova.hu
Bútor, játékok: Playo / BASIC – playo.hu
Bölcső: Dizájn Bútor – butorasztalos.org
Függöny, párnák, ágytakaró: ROKA – rokastyle.hu
Falmatrica: Rovitex – rovitex.hu

Fotó: Rajcsányi Artúr – foto-artur.hu

Variációk gyerekszobára – kamasz fiú szoba

Ötlet, tervezés: LuiSpirit

Építészet: Hajas Csaba
Festés: Toiles de Mayenne / SOVA Design
Bútor: Dizájn Bútor Kft.
Szőnyeg: SOVA
Ágynemű, falmatricák: Rovitex

A Gardenexpo fő célja a kert értelmezésének kiterjesztése a körülöttünk lévő közvetlen zöld környezetté, amely minden ember életében máshogy jelenik meg: van, akinek csak nappalijában, lakásának belső tereiben nyílik lehetősége zöld területek létrehozására, van, aki kisebb-nagyobb terasszal, balkonnal gazdálkodhat, mások pedig kertjük berendezését tervezgetik. A terasz az enteriőr kiterjesztett része, lakásunk meghosszabbítása. Számtalan módon alakíthatjuk. Berendezhetjük kültéri nappalinak, étkezőnek, esetleg konyhának, játszótérnek, mini strandnak.
A Gardenexpon 3 teraszkoncepciót mutatunk be 3 stílusban, melyekben az ötletek nem csak konkrét termékekre irányulnak, hanem meglévő bútoraink, eddig akár csak belső terekben használt eszközeink nyerhetnek új értelmet. A mediterrán-country-rusztikus stílus ötvözetben létrejött terasz, egy négy tagú család balkonja homokozóval és grillezővel. A színes bohém vidám terasz egy művész házaspár balkonja, a hagyományostól eltérő burkolattal – hosszú szálú műfűvel, tarka szőnyeggel, világító ülőkével, és hintaággyal. Modern stílusirányban készült a szingli menedzser nagyméretű terasza kültéri longue résszel, bárasztallal, grillezővel és kültéri infra fűtéssel.

Köszönjük kiállítóinknak a segítséget amely nélkül nem jöhetett volna létre ez a gyönyörű stand.

Külön köszönet a Kapuprofi Kft-nek, akik megfeszített munkával a stand alapját: a felépített falat és a teraszajtót biztosították.

Tervező: LuiSpirit Interior Design

Kivitelező: ( fal, teraszajtó, zsalúzia ) Kapuprofi Kft.

Burkolatok: IVANKA, Fabro Stone, Brendtex Kft.

Fal, nyílászárók, zsalúzia, árnyékoló: Kapuprofi Kft.

Napvitorla: Tatu Parasols

Bútor: Tectona Grandis, Lotus Home

Világítás: Allights Kft

Grillező: Tectona Grandis

Fűtés, grillező ( Green Egg ): Fehér és Társai Kft.

Növényzet: Silvanus Csoport Kft.

Zöld fal, növénykép: Vertical Garden Budapest

Homokozó: Wood 4 Fun Kft.

A német Bulthaup cég magasra pozicionált modern konyha bútora. Ha értékrendben egy autó márkához kellene hasonlítanom, leginkább elegancia, és ár tekintetében is minimum, egy Aston Martin, amely ezekhez a remekművekhez szóba jöhet. A B1 B2 és B3 fantázianevű bútorok ma a piacon az egyik legjobb minőséget képviselik. A tervezés során a Bulthaupnál a magas minőségű anyagokat mindenre részletre kiterjedő aprólékos igényességgel alkalmazzák. A Bultaup konyhák küllemüket illetően maximálisan letisztultak. A viszonylag sok fém használata high-tech irányába tolja a bútorok stílusát. A formavilág sokszor visszafogott: egészen puritán, néha kissé archaizáló stílust képviselnek – pl. lócára emlékeztető inox asztal.

A Bulthaup konyhák tervezésekor az ergonómiai követelmények prioritást élveznek. A különféle konyhai funkciók életre keltése könnyű és egyszerű.

A Bulthaup konyha részleteiben és rejtett részeiben is kifinomult és profi. A szekrények belső része, pl. a fiók belsők is tömör fából készülnek. A fiókelosztók professzionálisak, a tervezők szinte minden formára gondoltak – igaz így a tárolás nagy helyigényű, de kétségtelenül rendezett és átlátható.

A Bulthaup konyhában nem csak a felső konyhaszekrények a függesztettek, az alsó szerkények között is találunk függesztett, a padlóval nem érintkező modelleket. A munkalapok és a felső konyhaszekrények alja közötti hátfal sok esetben lenyitható, elhúzható, tárolót rejt. Megtaláljuk az egyéb gyártóknál is ismert sínes tároló rendszereket is: fűszer, szakácskönyv tömör fa késtartó…stb.

A Bulthaup konyháknál a fogantyúk visszafogottak vagy nem láthatóak – azaz a fiókok, ajtók peremein helyezkednek el, vagy egyszerűen „push” módszerrel nyílnak illetve csukódnak. A Bulthaup konyhák világítása könnyen integrálható a bútorba, szinte egybeolvad azzal.

A minőséget meg kell fizetni – a Bulthaup konyhákhoz méltóan magas ár tartozik,

Konyha félsziget, mobil konyhasziget

A konyha-félsziget impozáns térbe nyúló megoldás, és közel sem olyan helyigényes, mint egy teljes sziget. Félszigetet sokféle méretben és sokféle módon elhelyezhetünk. Lehet egészen rövid, de természetesen lehet egészen hosszú is – ez a rendelkezésre álló helytől függ. A hossz meghatározásánál a közlekedő utakra figyelni kell! Ha félszigetet csináltatunk óhatatlanul sarok szekrény keletkezik, amelynek praktikus helykihasználása speciális megoldásokat igényel. Előnye, hogy két oldalról is megnyitható, hozzáférhető. Ha a félszigeten van a főzőlap, akkor kifejezetten ilyen/ilyesmi helyre készült típust, un. „sziget elszívót” érdemes fölé tenni, vagy könnyedebb térérzetű felső szekrényt beépített elszívóval. Ennek a megoldásnak egyik vitathatatlan előnye: egymással szemben egyszerre ketten is kényelmesen főzhettek. Milyen jó  is az, illetve ez – nekünk is ilyen van, nem egyszer főzőcskézünk a férjemmel közösen, egymással szemben állva  :).

Klassz és praktikus megoldás a görgős lábakkal ellátott mobil konyhasziget. Akár egy hagyományos, térbe állított, könnyen elmozdítható kisebb asztal is funkcionálhat konyhaszigetként – amelyen ugyanúgy végezhetünk konyhai munkálatokat, mint ahogy tárolhatunk is asztallapja alatt elhelyezett polcokon, fiókokban.

A félszigetet étkezőnek is használhatjuk – természetesen megfelelő méretű székekkel. Ha görgős megoldás mellett döntünk, érdemes  rögzítőfékes görgőket használnunk!

Ha csak pultként használjuk a félszigetet nem feltétlenül kell fölé tenni semmit. A megfelelő világításról mindenképpen gondoskodni kell, mert a konyha balesetveszélyes üzem, de egyébként is  hasznos ha látjuk mit csinálunk.

A modern konyhák gyakori jellemzője a fix vagy mobil konyhapult toldás. Ez legtöbbször merőleges a konyhapultra. Erről bővebben később lesz szó.

Gyömbér, szegfűszeg, fahéj, narancs. Gyömbér, szegfűszeg, fahéj, narancs. Gyömbér, szegfűszeg, fahéj, narancs. Ja és forralt bor. A karácsony a konyhában is karácsony. Édes-mézes illatok lengik be a helységet, készülnek a szemet és ízlelő bimbókat gyönyörködtető finomságok, szeretettel és barátságos meleg fényekkel fűszerezve.

Öltöztesd fel a konyhádat karácsonyra, bármit használhatsz a dekoráció során. Az egyszerűen nagyszerű alapelvére építve kreatívan, jó ötletekkel sokszor jobb hatást érhetsz el, mint cizellált elemekkel.

A mézeskalács nem csak finom, hanem szép is. Fűzz belőle koszorút, színes lógasd be a térbe, az ablakba, használd terítéskor ( tipp: az evőeszközöket becsomagolhatod, átkötheted szalaggal, amelyre mézeskalácsot fűzöl: csillagot, fenyőfát, harangot.. ) Masnizz, szalagozz, gyertyázz bátran – a szokatlan helyeken is. Ha üveges a felső konyhaszekrényed csak dobj be az üvegpolcra egy karácsonyi égősort hanyagul – rendkívül mutatós :)!

Díszíts narancsot szegfűszeggel, sződd át arany cérnával. Használd a fahéjat, a diót az almát, a mákot, csillagánizst, szárított citrom és narancs szeleteket – és bármit, amit szeretsz. A hatás nem marad el..

Variációk gyerekszobára – lányka szoba

Ötlet, tervezés: LuiSpirit,

Építészet: Hajas Csaba
Festés: Tapéta / Rovitex – rovitex.hu
Bútor: IDdesign -iddesign.hu
Lámpa: MINI-MANÓ – minimano.hu
Függöny, párnák, ágytakaró: Rovitex – rovitex.hu

Foto: Rajcsányi Artúr – foto-artur.hu

Variációk gyerekszobára – gyerek szoba “built in” ágyakkal

Ötlet, tervezés: LuiSpirit, SKAL-Europa Kft.

Építészet: Hajas Csaba
Festés: Toiles de Mayenne / SOVA Design
Parketta: Szauer-Parketta
Beépített bútor, dekoráció: SKAL-Europe Kft.
Lámpák: MINI MANÓ
Babzsákok, ládák: IDdesign
Kishajó: Katuska
Függönyök, párnák: ROKA
Tapéta: Rovitex
Szõnyeg: SOVA

A harmadik balkonunk country-rusztikus-mediterrán stílusötvözet. A gyönyörű burkolatot a Fabro Stone adta ( fabro.hu ). Nagy sikere volt a homokozónak ( woodvision.hu ), ami lehajtott fedővel egy szép ládának néz ki – így megakadályozza, hogy különféle macskacicók ajándékokat helyezzenek el benne. Fedele felnyitva egy-egy pad a két oldalán. Népszerű volt a Big Green Egg. Ez egy szuper grillező itt megnézhetitek: greenegg.hu. A kedvencem ezen a teraszon is a Vertical Garden Budapest (verticalgardenbudapest.com ) terméke a gyönyörű növénykép élő növényekből.

A Siemens Gasztro Színpadon egész nap sztárséfeket láthatunk, és lépten-nyomon főzőbemutatók is színesítik az idei rendezvényt. Olyan kisgépekkel is megismerkedhetünk, melyeket eddig használat közben még nem láthattunk, a Kenwood Cooking Chef és a Philips Multi Cooker is megcsillantja tudását, sőt, Sous Vide fogásokat is elleshetünk és kóstolhatunk. A konyhai felszerelések között most is kiemelt szerepet kapnak a séfkések, melyeket szintén ki lehet próbálni, például a Kyoceránál.

konyhakiallitas.hu

Ahogy a képeken is látható a beépített konyhák lényege, hogy minden helyet kihasználhatóvá tudunk tenni, mindezt szemet gyönyörködtető módon. A helykihasználás mind vertikális mind horizontális irányban maximális. A felső konyhaszekrény nem ér véget az ajtó felső takarólécénél, hanem a mennyezetig ér. Ha ilyen konyhát szeretnénk természetesen helyet kell adnunk egy könnyen elővehető és elrakható, biztonságos háztartási létrának. A nehezen elérhető konyhaszekrényekben értelem szerűen a ritkábban használatos holmikat tanácsos tárolni. Ha klasszikus beépített konyhában gondolkodunk a szín és bútor design választásnál figyelembe kell vennünk, hogy a szekrények felülete dominálni fog a helységben – tehát ha a szerkény sötét, akkor nyomasztóan tud hatni a nem megfelelő méretű helységben.

Nem csak a  szekrényeket érdemes beépíteni, hanem az étkező rész ülőalkalmatosságait is. Ha ezeket nyitható fedelűre készíttetjük bennük is sok, könnyen elérhető pakoló helyet nyerünk. Izgalmas megoldás lehet még például, ajtók beépítése. Ha egy ajtót szekrény ajtó formára hangolunk, az a bútor részeként jelenik meg, így meglepő, és mulatságos az avatatlan vendégek számára, mikor időnként a háziasszony eltűnik egy szekrényben – amin át természetesen ő egy másik helyiségbe megy át. Ez a helység funkcióját illetően lehet bármi, de a konyhából leginkább a kamra, olajos konyha, illetve a hobby szoba nyílik. Az optimális levegő cseréről illetve szagelszívásról mindenképpen szükséges gondoskodni.

A konyhai gépek is beépítve simulnak a konyhabútorba: ehhez beépíthető típust kell választanunk a hűtőszerkények, a mosogatógépek, az elszívó, a különféle  sütők bőséges kínálatából.

Először egy kis elmélet: a konyhasziget kialakítása előtt a legfontosabb teendő a tervezés. Nézzük meg van-e elég hely sziget kialakításához. Az ergonómiai előírások két különálló – egymással szemben elhelyezkedő – konyhapult között 120 cm-ben határozzák meg a kényelmes és biztonságos használati helyigényt. Felmerülhet a kérdés: Miért kell ennyi hely? Gondoljunk csak bele, ha le kell hajolnunk és a kinyitott alsó szekrényből, vagy az alsó fiókból, mosogatógépből  esetleg alsó polcról kell ki vennünk egy-egy eszközt, ami mondjuk nem is olyan könnyű. Nagyon fontos, hogy biztonságosan ki kell tudnunk venni a sütőből a forró ételt – bárhol is legyen a sütő – pult alatt, fölött.

Most egy kis matek: szélesség: pult:60 + közlekedőhely:120 + sziget szélessége + közlekedőhely:120,  ha van pult a másik oldalon is + 60. Vegyünk egy minimálisan értelmezhető szélességű szigetet, ez legyen  60 cm. Így minimálisan 420 cm szélesnek kell lennie helységünknek ahhoz, hogy lehessen egy nem túl széles; 60 cm-es szigetünk. A hossz számításnál is hasonló képletet érdemes követnünk. Hozzáteszem, természetesen nem lehet sem a berendezés előtt/alatt álló helységeket, sem a konyha tulajdonosokat kategorizálni. Számtalan méretű és formájú konyha, számtalan igény, lehetőség és ízlés létezik. Mindig az adott körülményekre kell szabni a konyhákat is, konyhaszigeteket is. Erre valók a szakemberek :).

A konyhaszigetet igényeink szerint rendezhetjük be. Lehet ott a mosogató, a főzőhely, lehet csak munkafelület,  állhat önmagában, de lehet étkező hellyel összeépített. Lehet a konyhasziget bármilyen formájú, lehet teljesen vagy részben nyitott, illetve zárt. Lehet fix és lehet mobil.

Fontos, hogy a tervezésnél figyelembe vegyük a főzés technológiai sorrendjét, illetve az ergonómiai  háromszöget, amely az étel tároló, étel előkészítő, sütő/főző, tálaló és pakoló helyek egymáshoz való távolságát és viszonyát hivatott szabályozni – mindezt a kényelmes és biztonságos használat okán.

A konyhasziget tökjó dolog, de mivel nagy a helyigénye, így nem mindenki engedheti meg magának. A következő postomban ezért olyan megoldásokat mutatok be, amelyek kisebb helyen is elférnek ( pl. mobil és fix pult toldások, félszigetek ), mindemellett extra  élményt nyújtanak.

és végül a mi standunk..

Köszönjük a lehetőséget a KONSILO Kft-nek! Remek rendezvény volt!

Köszönjük a részvételt, a gyönyörű bútorokat, textileket, dekorációkat, lámpákat, játékokat, burkolatokat, falfestékeket, szőnyegeket, szanitereket és a sok munkát kiállítóinknak!

Variációk gyerekszobára – baby szoba

Ötlet, tervezés: LuiSpirit,

Építészet: Hajas Csaba
Festés: Toiles de Mayenne / SOVA Design – sova.hu
Bútor, játékok: Playo / KID – playo.hu
Kisautó: MINI-MANÓ – minimano.hu
Függöny: ROKA – rokastyle.hu
Falmatrica: Rovitex – rovitex.hu
Szőnyeg: SOVA Design – sova.hu

Fotó: Rajcsányi Artúr – foto-artur.hu

Variációk gyerekszobára – gyerek fürdőszoba
Ötlet, tervezés: LuiSpirit

Építészet: Hajas Csaba
Festés: Toiles de Mayenne / SOVA Design
Szaniterek, polc, tükör, zuhanykabin: Laufen
Bútor: MINI MANÓ
Burkolat: La Meridiana
Szõnyeg: SOVA
Baby fürdőszoba szett, 3D matricák: Rovitex

English