Blog

A trendi konyhasziget – Konyhatrendezők
2013. március 27. szerda

 

Először egy kis elmélet: a konyhasziget kialakítása előtt a legfontosabb teendő a tervezés. Nézzük meg van-e elég hely sziget kialakításához. Az ergonómiai előírások két különálló – egymással szemben elhelyezkedő – konyhapult között 120 cm-ben határozzák meg a kényelmes és biztonságos használati helyigényt. Felmerülhet a kérdés: Miért kell ennyi hely? Gondoljunk csak bele, ha le kell hajolnunk és a kinyitott alsó szekrényből, vagy az alsó fiókból, mosogatógépből  esetleg alsó polcról kell ki vennünk egy-egy eszközt, ami mondjuk nem is olyan könnyű. Nagyon fontos, hogy biztonságosan ki kell tudnunk venni a sütőből a forró ételt – bárhol is legyen a sütő – pult alatt, fölött.

Most egy kis matek: szélesség: pult:60 + közlekedőhely:120 + sziget szélessége + közlekedőhely:120,  ha van pult a másik oldalon is + 60. Vegyünk egy minimálisan értelmezhető szélességű szigetet, ez legyen  60 cm. Így minimálisan 420 cm szélesnek kell lennie helységünknek ahhoz, hogy lehessen egy nem túl széles; 60 cm-es szigetünk. A hossz számításnál is hasonló képletet érdemes követnünk. Hozzáteszem, természetesen nem lehet sem a berendezés előtt/alatt álló helységeket, sem a konyha tulajdonosokat kategorizálni. Számtalan méretű és formájú konyha, számtalan igény, lehetőség és ízlés létezik. Mindig az adott körülményekre kell szabni a konyhákat is, konyhaszigeteket is. Erre valók a szakemberek :).

A konyhaszigetet igényeink szerint rendezhetjük be. Lehet ott a mosogató, a főzőhely, lehet csak munkafelület,  állhat önmagában, de lehet étkező hellyel összeépített. Lehet a konyhasziget bármilyen formájú, lehet teljesen vagy részben nyitott, illetve zárt. Lehet fix és lehet mobil.

Fontos, hogy a tervezésnél figyelembe vegyük a főzés technológiai sorrendjét, illetve az ergonómiai  háromszöget, amely az étel tároló, étel előkészítő, sütő/főző, tálaló és pakoló helyek egymáshoz való távolságát és viszonyát hivatott szabályozni – mindezt a kényelmes és biztonságos használat okán.

A konyhasziget tökjó dolog, de mivel nagy a helyigénye, így nem mindenki engedheti meg magának. A következő postomban ezért olyan megoldásokat mutatok be, amelyek kisebb helyen is elférnek ( pl. mobil és fix pult toldások, félszigetek ), mindemellett extra  élményt nyújtanak.

Kapcsolat

Segítségre van szükséged?
Írj nekünk!
Minden levélre válaszolunk.

Fias Berta

ArchLine 3D oktató

Interior Designer

LuiSpirit Art Kft.

Copyright © 2016 Luispirit.hu | Minden jog fenntartva! | Honlapkészítés: Seoexpert